Kaakklachten / Orofaciaal therapie
Kaakklachten / Orofaciaal therapie
De Orofaciale fysiotherapeut is gericht op het behandelen van klachten in het gebied van hoofd, hals en in het bijzonder de kaak.
De Orofaciale fysiotherapeut wordt ook vaak de kaakfysiotherapeut genoemd. Uw therapeut onderzoekt complexe klachten die het gevolg kunnen zijn van stoornissen in het gebied van hoofd, hals en kaak. Stoornissen kunnen ook komen vanuit de spieren, zenuwen en het kaakgewricht. Vaak is er een combinatie zichtbaar met de wervels van de nek.
Kaakproblemen kunnen ontstaan door:
De belangrijkste onderdelen van het kauwstelsel zijn het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren. Veel voorkomende klachten bij kaakproblemen zijn: pijn of vermoeidheid van de kauwspieren, pijn of geluiden rond het kaakgewricht, het niet goed kunnen openen of sluiten van de mond, overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen, meer dan normale slijtage van het gebit. Ook hoofdpijn/migraine en nekpijn kunnen veroorzaakt worden door verhoogde spierspanning of stoornissen in het kauwstelsel. Veelal is de oorzaak hiervan klemmen of knarsen (bruxisme) zowel overdag als in de nacht. Door bruxisme wordt de druk op de nekwervels sterk verhoogd waardoor er klachten in de schouders, ellebogen of polsen kunnen ontstaan. Door de ligging van de kaak vlak voor het oor komen oorpijn en geluiden in het oor (tinnitus) maar ook aangezichtsverlammingen bij de orofaciale fysiotherapeut regelmatig voor.
Ook is een van de aandachtspunten bij kaakklachten het slaappatroon. Een goed slaappatroon is een van de voorwaarden om ontspannen en uitgerust wakker te worden zonder hoofd- of nekpijn en druk op tanden en kiezen.
De Orofaciale fysiotherapie is een verbijzondering binnen de fysiotherapie, in Nederland zijn er op dit moment ongeveer 160 orofaciale fysiotherapeuten.
Wij werken in de praktijk nauw samen met de huisarts, tandarts, kaakchirurg, orthodontist, kno arts, logopedist en andere specialisten.
De symptomen nog even samengevat;
- overbelasting van de kauwspieren (kauwgom, nagelbijten, penbijten)
- stress / emotionele problemen (“kiezen op elkaar en doorgaan”)
- problemen met het kaakgewricht (verschuiving kraakbeenschijf, klachten na een tandartsbehandeling, breuken)
- gebitsproblemen (niet goed op elkaar passende gebitselementen, prothese of implantaten)
- vermoeidheid van de kauwspieren, niet goed kunnen openen van de mond, abnormale gebitsslijtage, zijn enkele symptomen welke hiervan het gevolg kunnen zijn.
- pre en postoperatieve zorg (over en onderbeet, fracturen, en complexe indicaties als tumoren in het hoofd-halsgebied)
- tinnitus en aangezichtsverlammingen
- klemmen en of knarsen in de slaap in relatie met slecht of onrustig slapen, veel draaien en bewegen in de nacht, veel dromen, temperatuurproblemen in de nacht (te warm/te koud/transpireren)
Herkent u één of meer van deze symptomen, dan is de kans groot dat u last heeft van kaakproblemen. Ruim 20% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van genoemde kaakproblemen, slechts 3 % zoekt hulp of wordt adequaat doorverwezen.
De behandelmogelijkheden die wij u binnen de praktijk kunnen bieden om uw klachten in het hoofdhalsgebied kunnen verminderen,
Orofaciale fysiotherapie
Manuele therapie
Dry Needling
Fascia therapie
Haptonomie en fysiotherapie op haptonomische basis
Traditionele Chinese geneeswijze – Acupunctuur, Chinese kruiden en Tuina.
Voor meer informatie; www.nvof.nl
De vergoeding voor kaakklachten / orofaciaal therapie is verschillend per verzekeraar. Vraag uw verzekering naar de mogelijkheden.
-
Alwin Emanuel Fysiotherapeut
Fysiotherapeut op haptonomische basis, kaakfysiotherapie CRAFTA therapeut i.o. (cranio faciale therapie).
-
Ronald van Duijne Orofaciaal fysiotherapeut
Ronald is gespecialiseerd als Orofaciaal-fysiotherapeut, Fysiotherapeut, Fasciatherapeut en TCM.